Ingrediënten
Bastogne biscuit
5 stuks ei
150 gram witte basterdsuiker
Snufje zout
150 gram bloem
1/3 pak bastognekoeken
Slagroom-mascarponecremé
200 ml slagroom
50 gram poedersuiker
1 zakje slagroomversteviger
1/2 vanillestokje
200 gram mascarpone
Vulling
150 gram bosvruchtenjam
2/3 pak bastognekoeken
Decoratie (optioneel)
Chocoladevlokken wit/melk
100-200 gram verse bosvruchten

Bereidingswijze
Bastogne biscuit
Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een springvorm van 24 cm doorsnede in met boter/bakspray en bedek de bodem met bakpapier. Splits de 5 eieren en giet het eiwit samen met het snufje zout in een vetvrij kom, en klop deze luchtig op. Voeg tijdens het mixen geleidelijk de helft van de 150 gram witte basterdsuiker toe. Blijf mixen tot de eiwitten stijf zijn.
Mix in een andere kom de eigeel met de andere helft van de witte basterdsuiker. En verkruimel 1/3 van het pak bastognekoeken.
(Tip: gebruik hiervoor een diepvrieszakje waar je de koek in steekt. Sla met een (houten)lepel op het zakje met koekjes totdat je enkel kruimels overhoudt.)
Voeg vervolgens in twee delen het opgeklopte eiwit toe aan het eigeel, en zorg ervoor dat het mengsel luchtig blijft.
Zeef de bloem boven het ei-mengsel en meng dit er voorzichtig door. Voeg als laatst de bastognekoekkruimels toe en meng deze kort door het mengsel.
Vul de ingevette springvorm met het beslag en bak de biscuit 20-30 minuten in de oven.
Slagroom-mascarponecremé
Mix de 200 ml slagroom met de 50 gram poedersuiker en het zakje slagroomversteviger stijf. Verzamel het merg uit het 1/2 vanillestokje en voeg dit samen met de 200 gram mascarpone toe aan de opgeklopte slagroom.
Meng dit tot een glad en romige cremé.
Bastognebiscuittaart afwerken
Snij de biscuit horizontaal door, en leg het bovendste gedeelte apart. Bedek het onderste gedeelte van de biscuit met ongeveer 1/3 van de cremé. Bedek de cremé met de helft (circa 75 gram) van de bosvruchtenjam, en zorg daarbij dat je de jam niet te dicht naar de rand smeert. Verkruimel de bastongkoeken en strooi hiervan de helft op de bosvruchtenjam. Leg de bovendste plak van het biscuit erop en herhaal: bedek met ongeveer 1/3 van de cremé en gebruik het andere deel om de zijkant af te smeren. Verdeel de bosvruchtenjam en bastongekruimels bovenop de taart. En werk het geheel af met chocoladevlokken en vers rood fruit (optioneel)
Reactie plaatsen
Reacties